Familiebezoek bij Vusumnotfo
Afgelopen week hebben we ook nog een paar keer regen gehad, maar gelukkig was het het grootste deel van de tijd droog. Dat was fijn, want dan is het landschap op zijn mooist. Na 2 dagen
acclimatiseren hier in Swaziland zijn we vorige week vrijdag onze roadtrip door Zuid-Afrika gestart, met Kaapstad als einddoel. Dat was een lange maar mooie tocht, waarbij we heel veel gezien
hebben onderweg. Onze route ging onder andere via de Drakensbergen, een prachtig gebergte dat langs de grens met Lesotho (spreek uit als Lesoetoe) ligt. Toen we daar ´s avonds aankwamen en
informeerden of we de Sani Pass opkonden - Kathy had me verteld dat die tocht erg de moeite waard was - bleek echter dat dat alleen kon met een 4x4 drive. Die wij dus niet hadden.
Tsja, wat te doen? Uiteindelijk besloten we om ons schema om te gooien en de volgende dag met een gids de Sani Pass op te gaan. De bergpas zelf was al een avontuur op zich - omhoog kruipen over een
supersteil hobbelpad waar zelfs de 4x4 Landrover op sommige stukken moeite mee had. Maar met geweldig uitzicht op de intens groene en hoge Drakensbergen, heel mooi.
En dan ineens ben je boven bij de grens! Tussen de herders in traditionele dekens en ronde hutten door reden we vervolgens de hoogvlakte van Lesotho op. De gids bracht ons naar het punt waar je de
hoogste berg van Afrika ten zuiden van de Kilimanjaro kon zien, en daar op de rotsen aten we onze lunch. Echt prachtig! Vooral toen er mannen langskwamen met grote zakken op hun rug, die we alleen
van de achterkant mochten fotograferen... bleek dat dit een veelgebruikte smokkelroute voor dagga (wiet) was, en de gids kon ons ook precies vertellen waar de geheime grotten en illegale
grenspaadjes waren. Hoe bizar... Op de terugweg stopte hij nog bij een BaSotho-hut waar we lokaal bier en versgebakken brood proefden en allerlei dingen konden vragen aan de bewoonster. En
vervolgens weer de hele slingerweg naar beneden... ook al kostte het ons een dag Kaapstad, dit was echt de moeite waard!
Verder hebben we onderweg een keer overnacht in een ex-gevangenis, is Rutger van de hoogste bungeejump ter wereld gesprongen en hebben we nagenoeg niets van het normaal vrij droge landschap van de beroemde Garden Route gezien vanwege de plensregen de hele dag. Maar toen doemde woensdag eindelijk de Tafelberg voor ons op... Kaapstad! Ook al was 2 dagen erg kort, het was heerlijk om weer in die mooie stad te zijn. Len en Rut zijn vervolgens gaan duiken met witte haaien en ik heb mijn ouders meegenomen op een bergwandeling en wat rondgeleid in de stad, zoals het een goede reisleidster betaamt
. Op dag 2 zijn we met ons vijven naar Robbeneiland geweest - de plek waar onder andere Nelson Mandela een groot deel van zijn gevangenschap heeft doorgebracht. Ondanks het massatoerisme was dat echt heel indrukwekkend. Vooral het feit dat een ex-gevangene ons rondleidde door het complex, en onder andere vertelde hoe hij door het tellen van mieren zijn zes maanden in de isoleercel heeft overleefd... Met name die apartheidverhalen maken soms dat je je ogen uit je kop schaamt als blanke Nederlander. Zeker omdat de Afrikaners allemaal Nederlandse voorouders hebben... Tegelijkertijd gaf datzelfde historische besef ons een heel ander gevoel toen we aan het eind van de middag op Kaap de Goede Hoop stonden. Hier is dus de VOC omheen gezeild, hier ligt de basis van onze koffie- en specerijencultuur. Heel bijzonder om op die uiterste landpunt te staan en te weten dat rechts Zuid-Amerika ligt, en recht voor je... Antarctica!Kortom, we hebben het erg naar onze zin en het voelt heel goed om mijn familie om me heen te hebben en ze mijn wereld hier te laten zien. Tegelijkertijd vond ik het vanmiddag ook heerlijk dat ze allemaal richting het zwembad waren en ik mijn veranda weer even voor mezelf alleen had
. Ze zijn hier nog tot en met volgende week maandag, dus Swaziland Marketing heeft een uitgebreid programma voor ze samengesteld. Tot snel!
Hans: Fantastische reis en ook heel bijzonder om met de cultuur van Swaziland kennis te maken. Wat vanmiddag betreft: ik was blij dat ik even uit deze mierenhoop wegkon! En ik vind
het heerlijk om mijn lieve dochter weer te zien.
Emmy: Marloes heeft mooi werk in een prachtig land. Ze straalt uit dat ze het hier heel erg naar haar zin heeft. Het is geweldig om hier samen te zijn. Heel veel groeten aan de
Destnévrienden, de buren en alle andere webloglezers van Marloes.
Lennart: Ondanks mijn afgebrande kamer en dat ik Anna nog 3 weken langer moet missen, zorgt het weerzien met mijn zus en deze fantastische omgeving er toch voor dat we weer een
briljante vakantie met ons vijven hebben.
Rutger: Ik mis de papsneeuw, ik mis de vorst, ik mis mijn muts. Oh wat is het vervelend om elke dag in je korte broek rond te lopen met een heerlijk zonnetje op je bakkes, en te
genieten van lekker eten en zeer bijzondere natuur. Kan niet wachten totdat ik weer naar huis mag!
He lievies, Goed om even te horen hoe jullie het hebben! En Rutger, de hoogste bungeejump ter wereld, kreeg al de kriebels in mn buik toen ik het las:)!
Lekker genieten lieve Loes van je familie en het weerzien met jou komt al wat dichter bij toch? Wanneer kom je terug? En voor de rest natuurlijk ook een hele fijne tijd nog daar! Liefs liefs
Hoi lieve Marloes, wat fijn dat je je familie om je heen hebt! Ik geniet van je mooie verhalen, volgens mij kom je als een bijzonder rijk en wijs mens weer terug. Leer je me dan ook hoe ik mijn balkon moet beplanten ;)
Veel liefs van een lentewensende Geerke [en Solomon en Andy ook natuurlijk, Solomon wordt 29 maart 1!]
Hee lieve Luijkjes,
Wat fijn dat jullie samen zo'n mooie reis maken en zulke bijzondere plaatsen bezoeken! Witte haaien en bungeejumpen..., kon 't niet wat avontuurlijker?
Voor het weer hoeven jullie niet terug te komen (behalve jij Len, ik verwacht je binnen twee dagen bij mij thuis;)!), er ligt alweer heerlijke sneeuw..! Maar 't zonnetje is wel terug dus best lekker. Geniet nog even van jullie laatste daagjes in de fijne warmte!
Liefs
Eeeeeenig om al die reisverhalen te lezen. Ik herken er zoveel in en beleef mijn eigen reizen weer opnieuw.
Maar als schaatsliefhebster ook erg genoten van eindelijk weer eens een echte winter en leef met Rutger mee. Marloes heel veel groetjes en Emmy, Hans, Rutger en Lennart geweldig dat jullie bij dochter en zus geweest zijn.