marloesvl.reismee.nl

Uit in Swaziland: Zimbabweaanse band in House on Fire!

Jaa, die titel moest ik echt nog een keer gebruiken, haha! Voor degene die 'm niet begrijpt: in mijn vorige baan bij Rotterdam Marketing schreef ik de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Uit in Rotterdam'. Maar ja, aangezien Swaziland nu niet bepaald bekend staat om zijn uitgaansleven, was die titel niet echt van toepassing. Tot nu dus, want vorige week smste Victoria me dat er een band optrad in House on Fire, het (waarschijnlijk enige) podium hier. Livemuziek, dat was een tijd geleden... dus ja, daar had ik wel oren naar. Zaterdag dus richting Mbabane gereisd, en nadat ik na 3 uur internettijd eindelijk een file van 50Mb had verzonden (ja, echt) was ik wel toe aan een beetje ontspanning. Dus op naar het hostel in de buurt en vervolgens richting House on Fire. Toen we daar aankwamen keek ik mijn ogen al uit, want er waren verkeersregelaars en speciaal ingerichte parkeerplaatsen... en heel veel mensen! Wat bleek, het concert was niet binnen, maar er was een heus buitenpodium ingericht, met rondom eten en drinken, vuurkorven, bankjes, lichtjes... gewoon een klein festival dus! Het weer was perfect, de mensen lekker gemixtvan Swazi's enZimbabweanen totexpats en vrijwilligers, en de muziek was goed! Oliver Mtukudzi, een vrij bekende Zimbabweaanse muzikant, trad op. En zingen en dansen dat hij deed, echt super! De menigte ging helemaal uit haar dak, echt leuk. Na ruim 3 uur spelen werd er nog meer swingende muziek gedraaid, en toen dat eenmaal afgelopen was hoorde ik van binnenin House on Fire ineens zeer dansbare beats komen... er was gewoon een heuse dj ingevlogen die de zaak omtoverde tot een club! Zeker als je niets verwacht vantevoren dan zijn dit soort dingen echt heel erg leuk.
Ik heb tot een uurtje of 2 gedanst, toen werd het gehalte dronken Swazi's en backpackers me iets te hoog en ben ik samen met een bevriende PeaceCorpsvrijwilliger van Jennifer en Victoria, ook een Jennifer (laten we haar Jennifer 2 noemen) terug naar het hostel gegaan. Want er stond nog meer op het programma dat weekend, namelijk een hike in de bergen de volgende dag. Die begon echter al om een uurtje of 8, dus Jennifer 2 en ik wisten niet zeker wat we zouden doen. Toen om kwart over 6 de wekker ging was ik ook heel ernstig aan het twijfelen... maar Jennifer 2 zei dat ze nog steeds wilde gaan, dus ok, douchen, ontbijten en met de combi richting Mbabane. Ik voelde me wel wat instabiel, maar gek genoeg werkt het na een korte nacht juist goed om iets actiefs te doen. Zeker toen we na een paar uur lopen in de toch wel warme zon het doel van de hike bereikten: de waterval! Eerst schoenen uit en pootje baden, maar toen ik een paar anderen op een gegeven moment zag zwemmen ben ik er ook maar ingesprongen in mijn ondergoed. Je kon zelfs onder de waterval staan en er doorheen zwemmen! Met een spannende raft-ervaring van afgelopen september nog in mijn achterhoofd ben ik iets voorzichtiger geworden betreft wild water, maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Heel apart om die zware waterval op je rug te voelen, maar erg gaaf!

Afgelopen weekend heb ik voor mijn gevoel echt even bijgetankt, ik voel me weer helemaal happy. Vorige week was namelijk ineens best wel druk, en daardoor af en toe ook een beetje hectisch. Dinsdag was er bijvoorbeeld een community-meeting over welvaart voor jonge Swazi mannen, om ze te laten nadenken over wat dat nu precies is, welvaart. Daarvoor moesten ze eerst hun eigen community letterlijk in kaart brengen, dus wie woont waar precies en waar is de kerk, de school, de winkel etc. Daarna werd ze gevraagd hoe ze welvaart zien, dus wat versta je precies onder 'rijk', 'gemiddeld' en 'arm'. Hoeveel vrouwen en kinderen heeft iemand die rijk is, en wat eet je als je arm bent, dat soort dingen. Daarna werd vertrouwelijk gevraagd wie uit die community rijk, gemiddeld en arm was, en die aantallen werden vervolgens besproken. Het idee achter de workshop was om jonge mannen, die potentie hebben om hun leven te veranderen, te laten inzien wat rijk en arm is en waarom, en ze tips te geven hoe ze daar wat mee kunnen doen. Ondanks dat alles in SiSwati was, kreeg ik de sfeer uiteraard wel mee, en die was erg actief en positief.
Een geslaagde workshop dus, waar vooraf wel aardig wat voorbereiding voor nodig was. Je kunt hier nu eenmaal niets organiseren zonder dat er eten is. Normaal gesproken vraagt Kathy bij dit soort dingen dan ook twee dames om te koken. Maar aangezien we nu met een klein groepje waren, werd de catering gedelegeerd naar... mij. Dat betekende de avond vantevoren voor 8 mensen koken en de volgende dag voor in totaal 40 mensen soep maken, in grote pannen op een klein fornuis, in een keuken die ik niet kende met een oven waarvan niemand wist hoe hij werkte, zo bleek op het moment dat hij aanmoest. Vond ik dus wel spannend. Zeker omdat mijn kookkunsten, waarvan ik zelf niet altijd even overtuigd ben, door allemaal Swazi's beoordeeld zouden worden. Ik had bedacht om aardappelsoep te maken, dat vult goed en is niet al te ingewikkeld. Leuk idee, maar dan heb je uiteraard aardappels nodig... en die waren die dag nergens in de buurt te krijgen. Dus, snel een change of plans: ik ging het met bonen doen. Prima, maar de bonen die je hier kunt kopen zijn zo rauw als maar kan en moeten dus eerst uren in de week liggen en daarna zacht gekookt worden. Gelukkig wisten wat mensen om me heen hoe dat werkte, dus ook dat kwam goed. Het was wat stressen de ochtend van de workshop om de soep af te krijgen, met wat misverstanden en opmerkingen her en der, maar uiteindelijk is het gelukt en smaakte hij ook nog prima. Op zich heel fijn natuurlijk, maar nu loop ik wel het risico dat ik vaker gevraagd wordt om de catering te doen

Wink

Ook was ik vorige week een middag in Mbabane om internetdingen te doen, en jawel, het was wéér spannend met de bus! Echt, dat geeft me soms wel stress hoor, het idee dat ik misschien niet thuiskom die dag. Maar het ligt er gewoon echt aan dat internet hier vaak zo'n dagtaak is, dat je zodra je er eenmaal achter zit je ook echt alle opgespaarde dingen wilt doen en dus de tijd vergeet. Dit keer moest ik een buitenlandse betaling doen via mijn internetbankieren, en dat duurde zooooo lang... maar ja, die kun je dus niet halverwege afbreken. Ook de file die ik zaterdag moest verzenden via yousendit, echt, wat een gedoe. Uiteindelijk lukte het pas op de computer van de beheerder, die me een krantje met Sudoku gaf terwijl zijn computer bezig was. 2%.... 3%.... dan duurt het dus zo 3 kwartier. Volgens de eigenaar was zijn satellietverbinding kapot gegaan door de heftige regens van een paar weken geleden, waardoor hij nu weer terug was bij af - een telefoonlijntje dus. Pas als je hier een tijdje bent besef je pas hoeveel clicks en pagina's je wel niet bekijkt, en hoe vreselijk omslachtig sommige websites zijn ingericht. Plus dat elke extra pagina dus wachten betekent. Een goede training in mijn geduld, echt... Daarom ga ik vandaag op tijd naar Malelane in Zuid-Afrika, in de hoop alle internetdingen ook op tijd af te hebben.

Vanaf komende zondag zit ik overigens voor twee weken in Zuid-Afrika, omdat mijn Permaculture-cursus maandag al begint. Ik hoop stiekem een beetje op een redelijke verbinding, wie weet kan ik zelfs wel een keertje skypen... En drie keer raden wat we hier overmorgen gaan vieren: Sinterklaas! Een tijdje geleden had ik het met Kathy en (toen nog) Linnea over tradities, en of er ook typisch Nederlandse tradities zijn. Ik dacht eerst van niet, maar Sinterklaas is dat natuurlijk absoluut wel! De uitleg over een statige, blanke man met zwarte, ietwat idiote helpers viel hier overigens wel een beetje vreemd

Wink
. Maar goed, ik ga komende dagen dus speculaasjes en een banketstaaf bakken! Als ik alle ingrediënten vandaag in Malelane kan vinden tenminste. Ook gaan we een dobbelspel met cadeautjes doen met in totaal een man of 10, dus ik ben erg benieuwd hoe dat wordt. Ik hou jullie op de hoogte!

P.S. Ik lees de reacties op mijn vorige blog nu en krijg wederom een grote glimlach - echt bedankt weer, superleuk om te lezen!

Laughing

rutger

Hey lieve zus! Je bent weliswaar een avond uit je dak gegaan. Gewoon even een avondje de voetjes van de vloer, super! Heb ik afgelopen weekend ook gedaan in Den Bosch en was echt heel mooi. Terwijl ik jouw stuk net las realiseer ik mij inderdaad hoe verwend ik ben met het internet hier. Een kleine vertraging in de lijn veroorzaakt hier al een lichte frustratie... Hoe zal dat bij jou wel niet zijn! We gaan snel weer even bellen want ben wel benieuwd naar je cursus in Zuid Afrika en alle andere verhalen. Mocht je nog kerstballen nodig hebben of zo'n mooi lampjestrapje voor het raam ik stuur ze op! Dikke kus en ik denk aan je. liefs je broer Rutger. P.s: Stuur je het recept even op van de bonensoep?

Eefke

He lieve Loes,
Elke keer weer erg leuk om je verhalen te lezen, wat een leuke dingen maak je mee zeg! Ben erg benieuwd naar je cursus permacultuur, ben al een tijd van plan deze cursus te gaan doen en hoop dat het er binnenkort van komt. Kan je me als je terug bent op de hoogte brengen van hoe het daar gaat, heel leuk! Hier gaat het heel goed, Kore groeit nog steeds lekker door, zo'n heerlijk wijfie, zo genieten! Succes, plezier en heel veel liefs uit het koude Groningen! Het heeft vannacht gevroren! brrrrr

Lennart

Zijn de broers toch weer rapper dan menigeen! Tsja, niet alleen internet is hier snel, de familie van Luijk ook! :) Leuk weer om te lezen Loesje, gelukkig ben ik geabbonneerd op deze nieuwsbrief. Alleen wil ik voortaan geen slecht woord meer horen over dronken backpackers, ik voel me gekwetst! Wilde je nog een banketstaaf in een envelopje sturen maar dat paste niet, dus dan maar gewoon een veel-plezier-met-sinterklaas-berichtje! Zonder jou doen we er in Gieten niet eens meer aan, we missen je wel hoor zussie! :)

Hele dikke kus van je broer!
Len

Bertil

Hey die lieve Marloes!

Eindelijk een berichtje van je ex-collega-buuv :-) Tis hier zaterdagochtend en buiten regent het pijpestelen. Jil slaapt en Koot is boodschappen doen. Dus, een momentje voor mezelf en ik dacht, de hoogste tijd om Marloes eens te berichten! Eerlijk is eerlijk, ik heb niet echt bijgehouden wat je allemaal aan het doen bent en meemaakt. Time flies en zoveel te doen... Maar heb zojuist wat foto's bekeken en je bericht over het concert/festival gelezen en eentje van een mooie wandeltocht in de bergen. Wow, wat klinkt dat allemaal fantastisch. En ik zag dat de natuur ook erg mooi is, veel groen. Mmm, dan komt het gevoel van mijn verre reizen maken weer terug en kriebelt het zachtjes... Maar daar is voorlopig geen tijd/ruimte voor natuurlijk! De meeste energie gaat nu zitten in het verzorgen en liefhebben van Jil :-) Het gaat zo snel, ze kan al zoveel en het is geweldig om haar te zien opgroeien. De liefde voor muziek is al aanwezig, want dansen en geluiden maken (lees: overal hard op slaan) vindt ze superleuk. Zelf ben ik druk met het RZine, het gaat anders worden dan vorige jaren en dat is erg leuk om te doen. Maar de planning is strak en dat betekent dus aanpoten. Nog een paar weekjes en dan is ie af. En is het kerst en oud & nieuw en daarna ben ik een week vrij en gaan we naar de Ardennen. Even helemaal niets doen, op een beetje wandelen, lekker eten en veel lezen na. En vanavond ga ik met een vriendin naar Bazar Curieux, altijd leuk. En vanmiddag doen we mee aan de gidsentocht, op avontuur in eigen stad dus. Ach ja, ook in Rotterdam blijft er genoeg te ontdekken! Maar het doet een mens goed om de veilige grenzen eens over te steken naar andere werelden, toch? Volgens mij heb je de smaak te pakken, ik ben blij om te horen dat je het zo naar je zin hebt.

Alvast een fijne kerst enzo (vieren ze dat?) en natuurlijk een prachtig nieuwjaar!

Liefs Bertil